Bobbel Haak Etui - Gratis Haak Patroon - Ingenious by me
1850
post-template-default,single,single-post,postid-1850,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Bobbel Haak Etui – Gratis Haak Patroon

Ik wilde graag een nieuwe etui voor mijn haakbenodigdheden. Mijn schaartje, haaknaalden, stekenmarkeerders en pennen moeten natuurlijk wel een mooi hoesje hebben! En dus begon ik op Pinterest wat inspiratie op te doen en in mijn manden met katoentjes te zoeken naar mooie kleuren.

Haak Etui Gratis Patroon

En ineens zag ik voor me hoe ik het wilde hebben! Ik heb zelfs meteen stof gekocht om het etuitje te voeren en een rits. Dat kocht ik bij budgetstoffen, een hele fijne webwinkel. Ik kocht 2 lappen stof van een meter (want in de toekomst haak ik vast nog wel zo’n tasje, ze zijn zo handig!) en 2 ritsjes. In totaal was ik daarvoor maar €5,50 kwijt. Heel erg fijn. En uiteindelijk heb ik maar zo’n klein stukje hoeven gebruiken dat ik nog wel 10 etuitjes kan maken, hihi!

In principe is het een super gemakkelijk patroon. Toch heb ik het even uitgeschreven. Een gratis patroon voor jullie dus, maar ook erg handig voor mezelf als ik er nog eens 1 wil maken.

Haak Etui Gratis Patroon

Benodigdheden Haak Etui

  • Haakkatoen (ik gebruikte creme en babyblauw)
  • Haaknaald 2,5 mm
  • Lapje stof
  • Rits
  • Kopspelden
  • Naald en draad

Bobbel Steek: elke bobbel bestaat uit 4 samen gehaakte stokjes. Zo maak je hem: sla de draad om de naald, steek in de volgende steek, sla om en haal een lus, sla om en haal door 2 lussen. *Sla de draad om, steek in dezelfde steek in en sla om en haal een lus, sla om en haal door 2 lussen.* Herhaal wat tussen de sterretjes staat nog 2x. Je hebt nu 5 lussen op je haak. Sla nog 1 keer om en haal door alle 5 de lussen.

Let op! Je kunt deze etui natuurlijk maken in elke grootte die je wil. Wil je de etui breder maken? Maak dan een langere ketting van lossen. Wil je de etui hoger maken? Haak dan extra rijen stokjes.

1. Start met een ketting van 40 lossen en haak 1 keerlossen. In totaal haak je dus 41 lossen.

2. 2v in de 2e losse vanaf de naald, v in iedere losse tot de laatste, 2v in laatste losse. Haak vanaf nu verder aan de andere kant van de losseketting. 2v in de eerste losse (zelfde losse als de vorige 2 steken, maar nu aan de andere kant van de ketting), v in iedere losse, 2v in laatste losse.

3. Herhaal ronde 2 en meerder ook deze ronde op de hoeken zoals in ronde 2.

4. Vaste in iedere v.

5. 1 bobbel steek (zie uitleg hierboven), 1 vaste in volgende steek. Herhaal dit tot je rond bent.

6. Vaste in iedere v.

7-8. Herhaal ronde 5 en 6.

9. Wissel nu naar creme katoen. Haak 2 lossen (dit is je eerste stokje). Haak een stokje in elke steek. Sluit de ronde met een halve vaste.

10-18. Haak 2 lossen, keer je werk. Haak een stokje in elke steek. Sluit de ronde met een halve vaste.

19-20. Wissel naar blauw katoen. Herhaal rondes 5 en 6.

Afwerking

 

Voor een luxe afwerking heb ik gekozen voor een voering en een rits. Ik gebruikte deze stof en deze felroze rits van 20 cm. Dit was de eerste keer dat ik een haakwerkje gevoerd heb en dan ook nog eens een rits! Dus ik heb hieronder opgeschreven hoe dit in z’n werk gaat. Zo kan iedereen het!

Inkorten van de rits

Natuurlijk is de rits die je koopt nooit exact de goede lengte. En dus zocht ik op youtube hoe je gemakkelijk een rits kan inkorten. In dit filmpje worden 3 manieren getoond, waarvan 2 zonder naaimachine! Kijk het hier.

 

Het maken van de voering

Nu kan ik natuurlijk een hele tutorial schrijven, maar stiekem heb ik ook op youtube gekeken en kwam ik deze super fijne tutorial tegen. Omdat in deze tutorial met vilt wordt gebruikt (en ik voeringsstof heb dat rafelt) was het iets lastiger, maar alsnog erg goed te doen. En het resultaat ziet er zo mooi uit!

Het belangrijkste was om de voering altijd iets kleiner te houden dan je tasje. En de manier waarop je de voeren eigenlijk kan inhaken op je rits is een ontzettend mooie manier.

4 Reactie's

Geef een reactie